[· Right News ·] Music Garden

Rodinný reggae festival ze zámecké zahrady v Louňovicích pod Blaníkem

Earl Gateshead

🌞🌜 Earl Gateshead na RNMG24!

🌞🌜 Earl Gateshead pochází ze severu Anglie, nicméně již dlouhá léta má základnu v londýnské metropoli. V hudební komunitě je známý především pro svoji rozsáhlou sbírku vinylů a výbornou selekci reggae, hraného nejčastěji ze vzácných původních výlisků, tzv. first pressů. 

🌞🌜 Earlova cesta k DJingu začala víceméně z nutnosti, když v roce 1979 v londýnském Brixtonu pořádal zábavní večery, na kterých hrály především punkové kapely 🐔 a představovala se různá jiná umělecká tělesa. Earlovi se nedařilo sehnat selektora, který by koncerty hudebně doprovázel, půjčil si tedy od svých přátel pár desek, a ty začal pouštět. Reggae, funk, soul, ska, jazz… 🪕

🌞🌜 Postupně založil a začal rozšiřovat vlastní sbírku a v roce 1983, jako jeden z prvních evropských nadšenců vůbec, nechal dle vlastního návrhu postavit soundsystem🔊 EG sound, jehož domovem se na dalších 23 let stala londýnská čtvrť Soho a její proslulý Dive Bar. 

🌞🌜 Postupně přicházely rezidence v dalších epických klubech, jako jsou Ministry of Sound, Blue Note, nebo později Fabric. V legendárním Plastic People od roku 2000 probíhaly Earlovy „ Reggae Nights“, během kterých se na line-upu objevila jména jako Alton Ellis, Adrian Sherwood, nebo Saxon Sound System.  

🌞🌜 Hudebně navštívil mnoho míst a na přelomu Milénia zavítal i do Prahy. 🌍 Jednoho dne náhodou procházel okolo pražského baru Zion, a tak se začala psát historie jeho dlouholetého napojení na místní reggae komunitu, které trvá dodnes. 

🌞🌜 Když tajemný grafitti umělec Banksy 👨‍🎨 kolem roku 2004 pořádal oficiální výstavy svých výtvorů, byl to právě Earl Gateshead, koho si pozval k hudebnímu doprovodu. 😎

🌞🌜 V roce 2003 Earla oslovilo jedno ze zásadních hudebních nakladatelství, Trojan Records, zda by zformoval partu lidí, která by tento label reprezentovala ve světě, a tak se stalo. Earl s Trojan Sound Systemem vystupoval dalších 15 let, ale později se rozhodl jít vlastní cestou. 

🌞🌜 A tak tráví čas objevováním různých zákoutí naší planety 🌎, a pouštěním vinylů všude možně, tak jak to miluje a dělá posledních více jak 40 let. 

🌞🌜 Vítej zpět v Čechách, Earle, těšíme se na Tebe! 🌄