[· Right News ·] Music Garden

Rodinný reggae festival ze zámecké zahrady v Louňovicích pod Blaníkem

Dasha Fyah

🌞🌜 Dasha Fyah je vášnivou sběratelkou převážně basové hudby. V její kolekci vinylu najdeme oldschool hip-hop, jazz, triphop, soul, funk, jungle, rootstep, breaks, ska, afrobeat a world beat, roots reggae a uk dub. 

🌞🌜 Ráda nachází nová propojení mezi rytmy a harmoniemi, a míchá tak hudbu do jednolitého, gradujícího setu, pohybujícího se v různých žánrových příchutích. Její hudební cesta započala hrou na hudební nástroje a zpěvem, s přelomem milénia pak přišel od členů místních soundsystémů Czajovna a ATD/Rezzet impuls k tomu, zda by nechtěla zkusit pouštět desky, a tak začala její dobrodružná dlouholetá DJská cesta po evropských a britských soundech, klubech a festivalech. 

🌞🌜 Velkým zdrojem inspirace, zkušeností i cenných známostí se Dashe stal sedmiletý pobyt v Londýně po roce 2004, který s sebou přinesl lásku k dubu, hraní po celém Londýně a mj. také první velkou rezidenci, v proslulém klubu Hootananny Brixton. 

🌞🌜 Tam také společně s DJem Loicem deNiro založili Fyah Sound & Promotions, který má dodnes na triku nejeden večírek, i hudební support mnoha velikánům ze světa reggae, ať už v Hootananny, nebo v pražských klubech Cross a Storm.

🌞🌜 S návratem zpět do ČR v r.2011 přišla spolupráce s pražským Palácem Akropolis na v té době již legendární Sunday Dubwise, a také velmi zásadní propojení s klubem Cross, díky kterému vzniklo (a snad ještě přijde) mnoho zajímavých hudebních akcí, na kterých se Dasha podílela jako spoluorganizátorka. 

🌞🌜 Příležitost pouštět kousky ze své sbírky dostala na nesčetných tuzemských i zahraničních festivalech a v různých zajímavých, inspirativních kulturních místech. Zavítala mj. do Francie, Německa, Španělska, Itálie, Rakouska a na Slovensko. Do sousedního Polska v posledních letech cestuje víceméně pravidelně. 

🌞🌜 Od roku 2014 také začala vysílat do éteru, nejprve na mezinárodním rádiu DubForce se sídlem v Madridu, postupně jsme ji pak mohli naladit i na českém Radio Rastafari. V posledních letech vysílá jednou měsíčně na britském Real Roots Radio. Záznamy z některých rádiových relací najdete na jejích profilech na platformách soundcloud, mixcloud a youtube.

🌞🌜 Odkaz: